Wat Te Doen Als Je Man Koud En Afstandelijk Is Naar Je?

Ik kreeg van de week een email van een vrouw uit mijn community met deze vraag en aangezien dit een zo veel voorkomend onderwerp is, leek het mij goed om dit met jullie te delen.

Hi Judith, ik heb een vraag. Mijn man is de laatste tijd erg afstandelijk en gesloten en heeft een muur naar me opgezet. Ik weet niet hoe ik er voor kan zorgen dat hij zijn gevoelens met mij deelt, zodat ik hem misschien kan helpen. Kan je mij tips geven? Heel erg bedankt!

Ik heb de naam weglaten voor haar privacy, maar dit is een hele goede vraag! Ik heb haar teruggemaild en haar het volgende verteld.

Het is een heel veel voorkomende situatie. Ik heb dit absoluut vroeger ook zelf meegemaakt en met mij zijn er nog heel veel vrouwen die niet weten wat ze moeten doen als hun man dichtslaat en een muur opzet.

Voor deze vrouw was het haar man, maar dit werkt eigenlijk in elke situatie. Met een man waarmee je in een relatie zit, een tijdje aan het daten bent of gewoon een mannelijke vriend.

Wat we in deze situatie graag willen doen

Wat wij vrouwen vaak intuïtief graag willen doen is uitvogelen wat er aan de hand is met deze man. Is er misschien iets dat ik voor hem kan doen? Hoe kan ik hem helpen? Waarom doet hij zo?

We willen graag weten wat er aan de hand, zodat we er voor kunnen zorgen dat het verandert. En wat er dan gebeurt is, we duwen hem verder van ons vandaan. In bijna 100% van de gevallen wordt de situatie hier alleen maar slechter van.

De oplossing die ik je ga geven voelt tegendraads, maar dit gaat je wel helpen.

Als een man zich emotioneel afsluit voor je, wil je jouw energie terughalen naar waar de energie behoort te zijn en dat ben jij! Gebruik de energie die je aan hem besteedt voor jezelf. Geef je aandacht aan de dingen die jij leuk vindt om te doen, zodat jij een goed gevoel hebt en hij de ruimte krijgt om dingen voor zichzelf uit te zoeken.

Want als een man koud en afstandelijk wordt en zich emotioneel voor je afsluit, dan voelt hij zich waarschijnlijk van binnen al niet happy en is er iets wat hij voor zichzelf wil oplossen.

Wanneer jij hem dan meer aandacht gaat geven, hem gaat helpen, adviseren, verzorgen en bemoederen zal je merken dat er meer afstand ontstaat. Hij voelt zich afgesloten, is druk met zijn eigen ‘probleem’ en voelt dat hij er niet kan zijn voor jouw behoeftes. Terwijl jij nu hard je best doet om in zijn behoeftes te voorzien voelt dit nog slechter voor hem. Op een dieper, onbewust level voelt hij minder connectie en respect voor jou en gaat de aantrekkingskracht weg. Interessant hè?! Want zoals ik al zei is dit gevoelsmatig niet logisch, maar toch werkt het zo. Hoe graag je dit ook allemaal voor hem wilt doen, het is beter om een andere aanpak te hanteren die jullie wel weer verbindt.

Wat kun je wel doen?

De oplossing hiervoor is warmte, zachtheid en ruimte. Dit werkt eigenlijk voor alle situaties met een man. Zorg dat je een open, zachte en warme houding aanneemt jegens je man. Je kunt tegen hem zeggen dat je gemerkt hebt dat er iets aan de hand is en dat je afstand voelt. Laat hem weten dat jij erop vertrouwt dat hij eruit komt en als hij jou nodig heeft dat je er altijd voor hem bent.

Geef hem vervolgens ruimte. Zorg dat je iets kunt gaan doen waar jij plezier uithaalt. Trek een mooie jurk aan en ga uit met je vriendinnen, of misschien heb je een cursus waar je graag aan wilt beginnen. Het maakt niet uit wat het is, zolang jij er plezier uithaalt.

Dus tenzij hij jou vraagt om advies te geven en of je mee wilt denken naar een oplossing, zorg dat jij je aandacht focust op jezelf. Geef hem de ruimte om zijn gedachten en gevoelens te processen en naar jou toe te komen. Je zult zien dat hij zich meer open zal gaan stellen naar jou!

Ik wens je heel veel succes en laat mij weten hoe het je vergaat.

Liefs,

Judith

Leave a Comment